Skip to main content

Ken je dat gevoel dat je iets anders wil met je leven? Behoor jij ook tot die doelgroep die een carrièreswitch wil maken? Of zelfs als freelancer wil starten? Nou, dan kunnen we elkaar een hand geven. Vanaf heden ben ik namelijk zelfstandig ondernemer! Een stap die niet zonder slag of stoot ging. Ik vertel je welke 5 obstakels ik moest overwinnen om te komen waar ik vandaag de dag sta. Waar ik tot een paar jaar geleden nog gewoon ontslag nam en een nieuwe uitdaging aanging, kreeg ik het in 2015 opeens Spaans benauwd. Moest ik ‘op mijn leeftijd’ nu wéér gaan solliciteren? En mij weer aan Jan en alleman verantwoorden?
Dat jaar nam ik een sabbatical. Mijn doel was er in drie maanden achter te komen wat ik nu eigenlijk wilde met mijn carrière. Klinkt heel doelgericht maar waar moest ik beginnen?

Op zoek naar de rode draad

Tijdens mijn zelfanalyse ben ik allereerst op zoek gegaan naar de rode draad in mijn carrière: van welke elementen kreeg ik nu echt energie en werd ik nu echt blij? En of je nu druk bent of niet, ga er net zoals ik gewoon eens voor zitten. Het kan écht je ogen openen!

Ik heb veel inspirerende banen gehad tijdens mijn carrière. Zo ben ik onder andere accountmanager geweest bij zo’n typisch Amerikaans bedrijf, intercedente bij Manpower en fondsenwerver/projectmanager bij Greenpeace. De rode draad die door de diverse banen kronkelde bleek het trainen van collega’s. Daar werd ik nu echt blij van! Mensen een veilige omgeving bieden en hen iets leren. Hun onzekerheid omtoveren in zelfverzekerdheid.

Zo leerde ik de baliemedewerkers van FedEx Kinko’s hoe ze beter met ontevreden, zelfs agressieve klanten om konden gaan. En konden de donateurwervers van Greenpeace na een gedegen training met een zelfverzekerd gevoel de straat op om een succesvol gesprek aan te gaan met het aanwezige publiek.

Het gaf mij een goed gevoel mijn collega’s tools en inzicht te geven om zo nog beter te worden in datgene wat ze al deden. En hen stapje voor stapje te helpen bij het optimaliseren van hun skills.

Binnen drie weken was ik eruit. Ik wilde zelfstandig trainer worden!

Maar hóe dan? Een periode van twijfel, extase, hectiek en onzekerheid brak aan. Er bleken nog 5 obstakels die ik eerst moest zien te overwinnen. Misschien herken je ze voor jezelf. Ik vertel je hoe ik het aangepakt heb:

De 5 obstakels die ik heb overwonnen

Scholing
Als groentje van 17 zag ik mijn kans schoon na het behalen van mijn havo-diploma de schoolbanken ver achter mij te laten. Ik ben gaan werken en heb mij stapje voor stapje opgewerkt. Maar altijd zonder waardevolle papiertjes. Als zelfstandige was ik echter van mening (zo vóelde dat althans) dat ik minimaal een hbo-diploma op zak moest hebben. Daarom ben ik dat zelfde jaar nog met knikkende knieën en een enorme drive, een post-hbo studie gestart. En met succes: in 2017 had ik het felbegeerde diploma in handen!

Met de vastberadenheid van een viking ben ik in de sneltrein blijven zitten en heb ik in 2018 een trainersopleiding afgerond. Mijn sociaal leven zag er maanden uit als een zielig, pruttelend vlammetje en ik had wallen tot op mijn schouders, maar wat was ik trots.

En als het mij is gelukt, lukt het jou ook. Ga ervoor als je iets graag wilt, zet je schouders eronder en heb vertrouwen in jezelf. Ik kan je verklappen: een goede scholing geeft je een enorme boost in je vervolgstappen.

Angst
Met de diploma’s op zak was ik er nog niet. Als ik datgene dat ik geleerd had in praktijk wilde brengen, dan moest ik ontslag nemen. Ontslag?! Ik werkte inmiddels 9 jaar met veel plezier bij mijn toenmalige werkgever met alle toffe uitdagingen en (financiële) gemakken van dien.

Maar wie A zegt moet ook B zeggen dus begin dit jaar heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ontslag genomen.

Hoe dichter half september in zicht kwam, hoe meer ik uitkeek naar die eerste dag dat ik mijn eigen agenda kon indelen. Het obstakel ‘angst’ is te overwinnen. Ervaar kleine succesjes bewust en wees trots op jezelf. En ook zal je zien dat fouten niet bestaan. Als je niet tevreden bent, pak je het volgende keer gewoon anders aan.  Ondanks dat ik er nu beter mee om kan gaan zal angst bij mij altijd latent aanwezig blijven maar dan in een andere vorm. Ik noem het vanaf nu gezonde spanning 🙂

Visie
Ok, diploma’s in the pocket en mijn ontslag was ingediend. Waar wil ik over een jaar staan? Wat wil ik uiteindelijk bereiken? Met welke trainingen wil ik het leven van anderen verrijken?

Het opstellen van een visie helpt om richting te geven van de kant waar je op wilt. Ik begon met het opschrijven van mijn kwaliteiten en wensen.

Het ontdekken en optimaliseren van de sociale vaardigheden, daar ligt mijn kracht. Daardoor kwam ik op:

  • Klantenservice medewerkers laten ervaren dat je met effectief communiceren sneller tot een oplossing met de klant komt.
  • Teams laten voelen dat het geven en ontvangen van opbouwende feedback (hoe vervelend het bericht ook is) veel bevredigender voelt dan negatieve feedback.
  • Deelnemers laten zien dat ook zij assertief kunnen optreden op respectvolle wijze. Eigen grenzen leren bewaken en nee durven zeggen is echt te leren!
  • Krachten en valkuilen. Iedereen heeft ze. Het is bijzonder te zien hoe mensen groeien als hun krachten, datgene waar ze goed in zijn, opeens scherp zijn. En dat herkenbare eureka moment als ze inzien hoe ze hun valkuilen met succes te lijf kunnen gaan.

De vraagstukken inzake ‘visie’ zijn nog niet 100% beantwoord maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. Het helpt om je gedachten op te schrijven en regelmatig door te lezen. Schakel bij twijfel professionals in die jou kunnen helpen. Gewoon doen!

Financiën
Allemaal leuk en aardig dat zelfstandig ondernemerschap maar hoe zat dat met de financiën? Hoe snel wil de Belastingdienst geld zien? En hoeveel moet je dan afdragen? Met wat voor verrassingen zou ik te maken krijgen? Hoe lang kon ik freelancer zijn zonder maandelijks inkomen?

Om gek van te worden.

Ik heb daarom een lijst gemaakt van de kosten die ik in het eerste jaar moest maken. Een laptop, autootje, een goed gevulde trainerskoffer, website etcetera.

Daarnaast moesten ook mijn man en ik op één lijn staan dus ging ik nogmaals het gesprek aan: stond hij echt volledig achter mij? Konden we het samen rooien indien ik geen (volledig) salaris zou ontvangen eind van de maand? Buiten dat dit gesprek cruciaal was, gaf het commitment en vertrouwen van mijn man mij een enorme boost.’

Nu de eerste opdrachten lopen en een aantal gesprekken zijn ingepland heb ik er vertrouwen in. Mijn inkomsten gaan vanaf nu grilliger verlopen maar dat kunnen wij hebben. Erover praten en vertrouwen in jezelf hebben, helpt enorm. Weer een obstakel van de baan!

Netwerken
Maar wat als ik nou geen opdrachten krijg? Als nou andere trainers het veel beter kunnen? Het zijn beren op de weg die menig startend ondernemer zal herkennen. Onzekerheid tot de max.

Een blauwdruk van mijn huidige netwerk bleek een flinke reality-check. Tjemig.. dat zag er wel erg ‘goede doel achtig’ uit. Ook was ik met geen één trainer gelinkt op LinkedIn en waren mijn connecties uit het bedrijfsleven wel erg mager.

Ik heb me daarom suf genetwerkt het afgelopen jaar.

En wat vond ik dat leuk!  Er zijn zoveel mensen die je op weg willen helpen, vragen willen beantwoorden en je een kans willen geven.

Mijn tip is dan ook: ga bruggen bouwen en ontdek een schat aan nieuwe contacten.

De eerste kennismakings-kopjes-koffie zijn gedronken en mijn eerste opdrachten zijn een feit. Het obstakel ‘opdrachten’ zal voorlopig spannend blijven maar zolang mijn netwerk blijft groeien, heb ik ook hier geen slapeloze nachten meer van.

Zet de eerste stap
Dit waren de 5 obstakels die ik tegenkwam op mijn stap van werknemer naar ondernemer. Ik hoop dat het jou inzichten heeft gegeven over hoe je ze kunt overwinnen en dat ik je vooral overtuigd heb dát je ze kunt overwinnen. Laat je niet leiden door angst, financiële onzekerheid of het ontbreken van dat ene papiertje. Voor alles is een oplossing te bedenken. Niet altijd makkelijk, maar dat hoort bij het leven. Wie stappen wil zetten, moet gewoon beginnen met het zetten van de eerste stap.

Ik ben ook benieuwd naar jouw ervaring. Herken je bovenstaande obstakels? Heb je ze al overwonnen? En hoe? Of zijn er nog andere lastige hobbels die jouw stappen in de weg staan. Ik lees het graag in de reacties hieronder. Of mail mij op: sandra@schorpioentrainingenadvies.nl