Skip to main content

Veel mensen stuiten in hun dagelijks leven op weerstand. Dit wordt als vervelend ervaren en de excuses zijn legio: geen tijd, geen zin, te duur, te weinig capaciteit, niet eerder gedaan dus spannend, past niet in de strategie. Weerstand komt overal voor, zowel privé als op de werkvloer. Vervelend, want het liefst wil je natuurlijk gewoon groen licht voor jouw idee. In deze blog leg ik uit hoe je de kans daarop vergroot.

Weerstand kun je overal tegenkomen. Een persoonlijk voorbeeld:
Ik had dagen mijn hersens gekraakt over de missing link in een nieuw projectplan dat mij gevraagd was te schrijven. Tijdens mijn zoektocht was ik beland in de wereld van virtual reality: met behulp van een grote ‘duikbril’ begeef je je in een totaal andere wereld zodat het lijkt of je tussen de haaien zwemt of aan snoeihard aan het skiën bent terwijl je dit niet eerder hebt gedaan. Voor mijn gevoel was het eindresultaat een briljant idee geworden. In een presentatie legde ik mijn plan voor aan mijn manager maar binnen 10 minuten gaf hij aan dat hij dit niet zag zitten. Er ontstond een ‘ja-maar-situatie’ en een kwartier later stond ik gedesillusioneerd buiten.

Hoe had ik dit beter kunnen aanpakken? Lees verder!

Weerstand leidt tot spanning
Dat weerstand bij veel mensen tot spanning en onzekerheid kan leiden, merkte ik eerder dit jaar toen ik op de Innovation Bootcamp op de Vakdag Fondsenwerving in Rotterdam een power workshop ‘van weerstand naar goedkeuring’ gaf.

Samen met drie andere vrouwen gaven wij een grote groep fondsenwervers in een zeer kort tijdsbestek de ingrediënten voor innovatieve ideeën die zij vervolgens zelf konden presenteren in hun organisatie.

Trends werden doorgesproken en er werd gezocht naar de ‘sweet spot of innovation’ tussen nieuwe manieren de missie te bereiken, nieuwe (marketing) technologieën en de veranderende behoeftes van donateurs. Hersens werden gekraakt, verhitte stemmen gonsden door de zaal en ‘seen it done it’ werd buiten de deur gehouden. Met als klinkend resultaat een mooi aantal nieuwe ideeën waar menig ambitieus fondsenwerver van kan smullen.

Ter afsluiting stelde ik hen de vraag: ‘Wie ziet op tegen de mogelijke weerstand die kan plaatsvinden bij het presenteren van het idee aan manager of collega?’ Er werd voorzichtig links en rechts gekeken en één voor één verschenen er vingers in de lucht.

Goedkeuring krijgen met de Roos van Leary
Is deze angst nodig? Absoluut niet! Een handig hulpmiddel om spanning  te overkomen is de Roos van Leary. Dit communicatiemodel is uitermate geschikt om weerstand te voorkomen en/of om te buigen. Aan de hand van voorbeelden laat ik je zien hoe je iemands goedkeuring kan krijgen vanuit ‘standje weerstand’.

De Roos is een prettig hulpmiddel als je merkt dat de communicatie lastig verloopt of als bepaalde gedragspatronen ingesleten zijn. Communicatie wordt dan ineffectief en tenenkrommend.

Zo komt het nog wel eens voor dat mensen die (te) lang dezelfde functie bekleden, niet meer open kunnen staan voor nieuwe ideeën: seen it, done it. Enorm demotiverend voor de mensen in zijn/haar omgeving.

De Roos van Leary in de praktijk
Hoe werkt het model? De Roos is ingedeeld in vier kwadranten (officieel in 8 taartstukken maar aangezien dit best ingewikkeld is, pas ik in mijn trainingen graag de Roos van Karin de Galan toe). In de basis van dit model lokt tegen-gedrag, tegen-gedrag uit en samen-gedrag, samen-gedrag. Waarbij tegengedrag als vervelend wordt ervaren:

Hij (aanvallend): ‘Nu voor de 10de keer: waar blijven die notulen?!
Zij (verdedigend): ‘Ja maar, ik heb het gewoon heel druk!’
Hij (aanvallend): ‘Maakt mij niet uit, ik heb ze nu nodig.’
Zij (verdedigend): ‘Na mijn lunch, maak ik de notulen af.’
Hij (aanvallend): ‘Spreek ik Spaans, ik heb ze nú nodig!’.
Enzovoort.

Of bijvoorbeeld: Jij hebt zojuist je nieuwe plan gepresenteerd. Je manager zucht eens diep, rolt met zijn ogen en zegt: ‘Sorry hoor maar dit idee past écht niet in de huidige strategie.’ Jij voelt de irritatie opborrelen en zegt: ‘Hoezo niet?! Ik vind het echt een héél goed plan. Ik wíst al dat je het niks zou vinden.’

Jij en je manager bevinden zich nu links in tegen-gedrag. In dit voorbeeld roept aanvallend gedrag, verdedigend gedrag op. Het wordt een ja-maar situatie van jewelste en met de vlekken in je nek storm je naar buiten. Wat je wilt is groen licht krijgen voor je plan. Maar hoe dan?

Van tegen-gedrag naar samen-gedrag
Het is de kunst diep adem te halen en na de opmerking ‘Sorry hoor maar dit idee past écht niet in de huidige strategie’, in je hoofd naar de rechterkant van de Roos te stappen. Jij bevindt je dan in het leidende kwadrant van samen-gedrag. Kenmerken van dit kwadrant: toont zelfvertrouwen, neemt initiatief, heeft interesse in de ander, glimlacht en zit naar voren gebogen.

Je knikt eens en vraagt rustig: ‘Kan je mij uitleggen waarom je niet enthousiast bent? Graag zou ik samen overleggen hoe we dit plan zo kunnen aanscherpen dat het wel in strategie past.’

Het antwoord van de manager zal hoogstwaarschijnlijk ook vanuit samen-gedrag voortkomen maar nu vanuit kwadrant ‘volgend’: ‘Onze organisatie heeft geen kennis van virtual reality en het implementeren hiervan gaat teveel tijd kosten.’ Aha! Dat is de reden waarom hij jouw plan niet ziet zitten!

Dít is een dialoog. Dit is wat je wilt. Zorg dat je aan de rechterkant van de Roos blijft totdat je manager naar ‘leidend’ stapt: ‘Laten we het maar proberen. Ik geef je 2 weken de tijd je plan aan te passen zodat het past binnen onze strategie.’ Jij stapt denkbeeldig naar beneden en geeft antwoord vanuit kwadrant ‘volgend’: ‘Ik ga er meteen mee aan de slag!’

Extra tips voor bewuste communicatie
De Roos van Leary helpt je bewuster te communiceren. De samen-kant zorgt over het algemeen voor positieve uitkomsten in een goede sfeer en laat wrok, irritatie en frustratie achter zich.

Naast dit hoogstandje psychologie ? geef ik je nog een aantal tips die kunnen helpen tijdens dit proces. Want communiceren is vooral luisteren en je echt verdiepen in de ander.

1. Wat is precies de weerstand?
Neem de tijd, luister goed
2. Toon begrip, voel het écht
Open houding, vriendelijke en rustige uitstraling
3. Verdedig jezelf niet
Ga niet ja-maren
4. Geef info zodat de ander alle feiten kent
5. Prikkel en creëer een opening, al is het een kleine
Leidinggevende: ‘Ergens wil ik jouw plan een kans geven, maar ik zie zoveel beren op de weg.
6. Bespreek de beren op de weg en herhaal ze (LSD*)
Gevolg: dat klinkt zwaar. Kans is groot dat leidinggevende de bezwaren afzwakt.
7. Toon begrip en geef oplossingen
8. Doe overtuigd en vol zelfvertrouwen een concreet voorstel
9. Blijft het een nee? Toon je teleurstelling.
‘Wat jammer zeg. Heb je tips voor mij waar de organisatie wel bij geholpen is?’ [Probeer terug te stappen naar ‘Prikkel en creëer..’]
10. Krijg je akkoord? Vier je succes!

*LSD: luisteren samenvatten doorvragen

Zet de eerste stap
Hopelijk heb je na het lezen van deze blog genoeg zelfvertrouwen gekregen om de stap tot verandering/vernieuwing te zetten. Laat je niet leiden door onzekerheid of door anderen. Jij bent de regisseur van je eigen leven en jij zorgt dat dat leven gelukkig en leuk is. Dus hup, aan de slag, want soft skills zoals opbouwend communiceren aan de hand van de Roos van Leary zijn te leren!

Ik ben ook benieuwd naar jouw ervaring. Herken je bovenstaande situaties? Welke soft skills zou jij willen ontdekken of verder ontwikkelen? Ik lees het graag in de reacties hieronder. Of mail naar sandra@schorpioentrainingenadvies.nl