Skip to main content

Mijn mond valt open. Dat moment dat de Zoom-poll aangeeft dat 170 van de 210 deelnemers ‘mijn training zeker zouden aanbevelen bij collega’s en bekenden’. Honderdzeventig deelnemers. Honderdzeventig individuele deelnemers die vier antwoorden lezen en op dat moment de keuze maken mij zeker gaan aanbevelen. What the fuck! Kom op, dat lees ik toch niet goed?! Wat vonden ze dan zo goed aan mijn online masterclass? Of willen ze mij als persoon gewoon niet kwetsen? Onbewust zoek ik weer naar excuses. Dodelijk vermoeiend.

Twee jaar geleden stapte ik in het diepe. Van een toffe vaste baan met vertrouwde collega’s en een maandelijks salaris, naar de onzekerheid van een zelfstandig trainer. Ik heb euforie en paniek gevoeld. Lachsalvo’s gedeeld met deelnemers tijdens trainingen. Een extra koffiepauze ingelast omdat ik als een gek de training moest aanpassen omdat het team een andere kant op ging dan ik had verwacht. Ik heb met trots herhaaldelijk naar mijn bankrekening gekeken maar ook met ingehouden adem tijdens de huidige coronacrisis. Verschillende gedachten wisselen elkaar continue af als eb en vloed. Van ‘ik wíst dat ik dit kon’ tot ‘het is vast toeval dat dit goed is gegaan’.

Het imposter syndroom
Mensen die te maken hebben met dit syndroom leggen de lat onacceptabel hoog voor zichzelf en onderschatten hun eigen prestaties. Hoe goed ze hun werk ook doen, hoeveel diploma’s of complimenten ze ook binnen halen; ze zijn voortdurend bang door de mand te vallen omdat ze hardnekkig twijfelen aan hun eigen kwaliteiten.

In psychologiemagazine.nl las ik een artikel met Jasmine Vergauwe, onderzoeker bij de vakgroep ontwikkelings-, persoonlijkheids- en sociale psychologie aan de universiteit van Gent. Zij zegt dat ‘imposters’ zichzelf hun prestaties niet toe-eigenen. Succes heeft volgens hen weinig te maken met eigen capaciteiten maar is vooral een kwestie van toeval, geluk en externe omstandigheden.

Nou, dat dus. Herkenbaar? Voor mij wel. Ik heb de afgelopen jaren met regelmaat een succesvolle training afgedaan met ‘de groep werkte dan ook goed mee’ of ‘net of een training kan mislukken op zo’n gave locatie!’

Waardevolle recommandations zijn geschreven omdat opdrachtgever of deelnemer geen keus heeft. Niet omdat ik dat team zo goed heb begeleid of die skills zo goed tussen de oren heb gekregen.

Stop! Als je als lezer nu al een aantal keer denkt ‘wauw.. hoe herkenbaar’, lees dan snel verder. Want met een paar simpele tips verander je van imposter naar impo(nerende)-ster!

De ímpo-ster
Een van mijn kwaliteiten (ja echt, dat durf ik gewoon te zeggen), is creatief omgaan met problemen. Als trainer van onder andere de ‘gedrags- en communicatiestijlen’ heb ik dagelijks baat bij mijn 80% rode en 70% gele energie.

Op goed moment heb ik mezelf tot de orde geroepen en heb ik de rollercoaster van de afgelopen twee jaar eens rustig de revue laten passeren. Zo heb ik  opdrachten gekregen van collega trainers ‘omdat ze mij die toevertrouwen’. Er zijn nieuwe verzoeken gekomen na een eerste training ‘omdat er echt beweging ontstaat na jouw training en je optimaal voor veiligheid zorgt’. Ik partner sinds januari met een gerenommeerd bureau. Ik mag (tegen betaling uiteraard) gebruik maken van hun briljante methodiek ‘omdat ze vertrouwen hebben in mij als persoon en in mij als trainer. Ik ben vorige maand na een sollicitatieprocedure gekozen tot online hoofdtrainer van een nieuw trainingsbureau ‘omdat ik een pareltje ben en rust uitstraal’.

Toen ik alles eens goed op mij in had laten werken, voelde ik mij een ster. Door mijn eigen lef, eerlijkheid, inlevings- en doorzettingsvermogen heb ik kunnen imponeren zonder dreigend gedrag te tonen. Zo ben ik degene die ervoor zorgt dat deelnemers zich veilig voelen waardoor ze kunnen vallen en shinen. Ben ik degene die zorgt voor bijzondere persoonlijke- en team ontwikkelingen. Ben ik degene die een dikke knuffel ontvangt omdat deelnemer zó opgelucht is dat teamleden haar nu eindelijk begrijpen en respecteren om wie ze is. En ben ik degene die ervoor gezorgd heeft dat Time management na een glansrijke carrière van 25 jaar nu ‘eindelijk echt onder controle is’. Reflecteer en imponeer binnen de kaders. Geef jezelf complimenten. Voel je een ster!

Vijf handvatten voor een sterstatus

 • Vertrouw opdrachtgever en deelnemer. Heb je de doelen bereikt die vooraf met opdrachtgever/deelnemers zijn afgesproken? Dan is dat jouw verdienste. Laat een compliment op je inwerken en bedank. Hartje hartje. Keer het imposter syndroom openlijk de rug toe en voel je oprecht trots. Zonder excuses.
 • ‘Je krijgt de groep die je toebehoort’, aldus Shirley Legdeur, één van de ICM trainers waar ik mijn trainersopleiding heb gevolgd. ‘Jouw energie, jouw inzet en jouw inlevingsvermogen zorgen ervoor dat deelnemers floreren.’ Dat is geen toeval. Dat is jouw verdienste. Pak dit podiummoment.
 • Ga je angst te lijf met open vizier. Herken de ‘imposter-gedachten’ en spoel ze door de wc. Maak smart voor jezelf waarom jouw training (de jaarlijkse hei-dag of het event) zo’n succes was en geef jezelf een gemeende schouderklop.
 • Vraag regelmatig om tips en tops. Als je frequent om feedback vraagt, wordt het een gewenning dat je zowel complimenten (tops) ontvangt als opbouwende kritiek (tips). Van tips kun je leren en word je beter. Ervaar de tops als een cadeautje en steek een dikke duim naar jezelf op.
 • Omarm je eigen kernkwaliteiten en vaardigheden. Jij bent de expert. Niet iedereen kan wat jij kunt. Niet iedereen maakt zo optimaal gebruik van die specifieke skills als jij. Wees je bewust van je eigen kracht. Spreek naar jezelf uit: Ik ben hier goed in omdat ik energie en bloed, zweet en tranen heb gestoken in deze ontwikkeling. Bind bij jezelf een dikke glanzende strik om en wees trots op jezelf!

  De toekomst
  Vol vertrouwen kijk ik uit naar de komende periode. Er is nog zóveel meer te leren. Ik zal op mijn bek gaan en weer opstaan. Wetende dat dat komt omdat ik keuzes maak die spannend zijn. Dat ben ik. Dat zit in mijn karakter. Dat past bij mij. En daar ben ik trots op. En dat eigen ik mij toe zonder excuus. Ik ben mijn eigen ímpo-ster.

  Zet de eerste stap
  Hopelijk heb je na het lezen van deze blog inspiratie opgedaan om het imposter syndroom te lijf te gaan. Roep jezelf uit tot een (impo)ster. Jij bent de regisseur van je eigen leven en jij zorgt dat dat leven gelukkig en leuk is. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Herken je bovenstaande situatie? Hoe ga jij om met onzekerheid? Ik lees het graag in de reacties hieronder. Of mail naar sandra@schorpioentrainingenadvies.nl