Skip to main content

‘Heel veel succes deelnemer! En onthoud: het duurt ongeveer drie maanden om deze nieuwe vaardigheid tot nieuwe tweede natuur te maken. Zet ‘m op!’ Zei ik vaak tegen mijn deelnemers bij afsluiting van de training Time management om hen een hart onder de riem te steken.   

Mijn grootste deceptie als trainer is als ik na enige tijd een deelnemer tegenkom die het geleerde niet in praktijk heeft kunnen brengen. En dat gebeurt helaas toch met enige regelmaat. En dat is zó zonde van de investering van zowel werkgever als deelnemer! Want de gun is er vanuit de werkgever. De wil is er bij de deelnemer. De tools zijn nu binnen handbereik. Maar het geduld en de ruimte zijn er niet om het geleerde écht in de praktijk te gaan oefenen.

En dat is niet gek. Ingesleten patronen verander je niet zomaar. In de gekte van de dag is het niet raar dat je automatisch vervalt in gedrag dat al jaren zo vertrouwd en eigen is. Handelingen die je op de automatische piloot doet. Even snel tussendoor. Dat deze aanpak niet werkt blijkt uit het continue tekort aan tijd. Tijd die deelnemers zichzelf vaak niet gunnen. En het structureel veranderen van een vaardigheid kost vaak toch meer bloed, zweet en tranen dan ‘het even snel op de vertrouwde manier afhandelen’. Dus.. doe je het op de vertrouwde manier en laat je het geleerde links liggen. En verval je weer in oude patronen.

SKILLED, de gouden tip
Sinds begin van dit jaar ben ik met Schorpioen Training & Advies trotse partner van SKILLED. Met deze oorspronkelijk door Salescyclegroup ontwikkelde methode ontwikkelen deelnemers in 12 weken tijd een nieuwe vaardigheid tot tweede natuur.

Hoe dat kan? Lees verder!

De groep start met een plenaire training. Fysiek. Met elkaar. Om elkaar te leren kennen. En ervaring uit te wisselen. En natuurlijk te leren ? Alle facetten van die betreffende training komen aan bod. Theorie, oefenen, werkvormen, alles. Om 17.00 eindigt de dag. Maar bij SKILLED begint de training nu pas écht.

In de 12 weken hierna volgt de deelnemer in zijn eigen tijd wekelijks een uitgebalanceerd programma. Samen met de deelnemer start ik met het opstellen van een Persoonlijk praktijkplan:

1. Wát wil deelnemer leren in 12 weken?
2. Welke focus vaardigheden wil hij/zij ontwikkelen?

Alles wordt kort en krachtig beschreven want less is more in deze training. Vooral het ‘hoe’ moet zo klaar als een klontje zijn want dan kan deelnemer écht aan de slag. SKILLED is dé manier om de theorie betreffende je training te laten beklijven en te blijven oefenen. Want het programma en je wekelijkse online contact met de trainer en mede deelnemers zorgen voor een prettige en belangrijke stok achter de deur.

Blended learning
In ‘bites’ worden onderdelen van de plenaire training in kleine stukjes herhaald en wordt deelnemer op prettige wijze ‘gedwongen’ zich steeds opnieuw te focussen op zijn/haar leerdoelen. Deelnemer neemt door middel van de bites extra theorie tot zich, bekijkt video’s, oefent en reflecteert. In korte wekelijkse 10 minuten ‘support calls’ via Zoom (een Cloud dienst waarmee je een virtuele bijeenkomst kunt houden), kan deelnemer om feedback vragen en 1-op-1 met mij sparren. Valkuilen en successen worden besproken. Ik geef advies op het moment dat deelnemer het lastig vindt om de ruimte te nemen om het geleerde te oefenen. Ik geef een virtuele high-five als de eerste hobbel genomen is.

Elke twee weken staat er ook een plenaire Shared Learning sessie ingepland. Zo kunnen deelnemers met mij als trainer én met elkaar, op afstand, ervaringen delen. Groeien door samen te leren!

Een nieuwe 2de natuur
Omdat elk Praktijkplan andere doelen bevat, krijgt de deelnemer maatwerk aangeboden tijdens deze 12 wekelijkse SKILLED training. Alles wordt in het werk gesteld om die ingesleten patronen te doorbreken en tot nieuwe 2de natuur te maken!

De Salescyclegroup heeft inmiddels bewezen dat de SKILLED methode werkt. Soft skills zijn noodzakelijk binnen een organisatie en om die reden trappen wij af met de gloednieuwe training Time management. Zodat deelnemers na 12 weken écht om 18.00 uur naar huis kunnen zonder ‘s avonds de laptop nog open te moeten klappen. En op respectvolle wijze nee kunnen zeggen zodat ze hun eigen kaders blijven bewaken. Er ontstaat rust in hoofd en lijf wat zijn uitwerking heeft op je sociale leven en je ontwikkeling.

En wat voelt het voor mij als trainer fijn dat ik straks met de hand op mijn hart tegen deelnemers kan zeggen: Zet ‘m op! Wetende dat ze zich die nieuwe vaardigheid eigen gaan maken ?

Zet de eerste stap
Hopelijk heb je na het lezen van deze blog genoeg zelfvertrouwen gekregen om de stap tot verandering te zetten. Doorbreek die ingesleten patronen. Laat je niet leiden door onzekerheid of door anderen. Jij bent de regisseur van je eigen leven en jij zorgt dat dat leven gelukkig en leuk is. Dus hup, aan de slag, want soft skills zoals Time management zijn te leren!

Ik ben ook benieuwd naar jouw ervaring. Herken je bovenstaande? Welke soft skills zou jij willen ontdekken of verder willen ontwikkelen tot nieuwe 2de natuur? Ik lees het graag in de reacties hieronder. Of mail naar sandra@schorpioentrainingenadvies.nl